Proces produkcji piwa

Do produkcji piwa używa się czterech różnych surowców: wody, słodu, chmielu, drożdże.

 

Słód

Słód jest produkowany z ziarna, głównie jęczmiennego. Pierwszą czynnością jest dokładne oczyszczenie ziarna. Oczyszczone ziarno jest moczone w wodzie aż do uzyskania wymaganej wilgotności wynoszącej 44 %. Następnie ziarno kiełkuje w warunkach, gdzie kontrolowane są: temperatura i wilgotność. Podczas tego procesu zawarte enzymy zostają pobudzone do działania, a skrobia i białko zawarte w ziarnie jęczmienia zostaje częściowo rozłożone. Słód z kiełkami trafia do suszarni gdzie jest suszony. Im temperatura suszenia jest wyższa, tym więcej cukrów ulega karmelizacji. Im więcej powstanie karmelu tym ciemniejsze piwo zostanie wyprodukowane z takiego słodu. Zawartość alkoholu w piwie zależy od ilości słodu, jaką używa się do jego wyprodukowania, a nie od koloru: jasnego czy ciemnego piwa. W Browarze restauracyjnym "Bierhalle" używamy surowców dostarczonych wyłącznie przez renomowanych dostawców, którzy dbają o jakość słodu, a tym samym o jakość piwa warzonego dla Państwa przez "Bierhalle". Naszymi dostawcami są słodownie: " Ireks" z Kulmbach (Niemcy) i "Stamag" z okolic Wiednia (Austria).

 

Woda

Dla produkcji piwa duże znaczenie ma to, czy woda używana do produkcji jest czysta i wolna od zanieczyszczeń. W przeciwieństwie do przeszłości, zawartość minerałów w wodzie (twardość wody) nie ma decydującego znaczenia od czasu, kiedy możliwe jest zrównoważenie składu chemicznego wody przez sposób słodowania (wytwarzania słodu) i operacje technologiczne podczas produkcji piwa. Podczas tworzenia receptur dla naszego piwa opieraliśmy się o kompleksową analizę wody, która podlega regularnej kontroli.

 

Chmiel

Prócz dostarczenia odpowiedniego zapachu i goryczki, chmiel wykonuje podczas procesu produkcji piwa ważne zadanie: jest antyseptykiem. Ze względu na zawartość naturalnych olejków (podobne jak rumianek i eukaliptus) zabezpiecza piwo przed jego nieoczekiwanym zepsuciem. W "Bierhalle" używane są chmiele goryczkowe i aromatyczne, pochodzące wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych plantacji. Chmiel jest przetrzymywany przed użyciem w warunkach, które nie wpływają na jego cechy.

 

Drożdże

Podczas procesu fermentacji, zadaniem drożdży jest zamiana cukrów rozpuszczonych w wodzie, a pochodzących ze słodu w alkohol i CO2. Są dwa ważne typy drożdży: drożdże górnej fermentacji i drożdże dolnej fermentacji. Podczas fermentacji, drożdże górnej fermentacji "wspinają" się na powierzchnię młodego piwa i tworzą tam warstwę piany (stąd nazwa). Optymalna temperatura fermentacji dla drożdży górnej fermentacji wynosi w przybliżeniu 20°C. Typowymi piwami górnej fermentacji są: "Weißbier", "Alt", "Kölsch". Podczas fermentacji, drożdże dolnej fermentacji zbierają się na dnie (stąd nazwa). Optymalna temperatura fermentacji dla drożdży dolnej fermentacji wynosi w przybliżeniu 10°C. Typowymi piwami dolnej fermentacji są: "Helles", "Dunkles", "Pils", "Bock", „Märzen” itp. Główną cechą odróżniającą piwa górnej fermentacji jest ich kwiatowy zapach i owocowy smak.

 

Nasze marki:

browarmia logo

bierhalle logo

Szukasz pracy?
Napisz do nas

Przeczytaj, jak przetwarzamy twoje dane!

 

Firma QLT Restaurant Bar Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, przywiązuje szczególną wagę do poszanowania prywatności oraz ochrony danych osobowych. Każda osoba ma prawo wiedzieć jakie dane pozyskujemy, gdzie je przechowujemy, w jaki sposób z nich korzystamy, w jakim celu, oraz jakie jest ich źródło oraz okres przechowywania.

 

 

 

Na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), Dz.U.UE.L.2016.119.1, ), Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000) uprzejmie informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest QLT Restaurant Bar Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w 00-175 Warszawa, Al. Jana Pawła II 82 lok. R4
  2. Administrator danych powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym kontaktować można się w następujący sposób:
    1. listownie - pod adresem: Al. Jana Pawła II 82, lok. R8, 00-175 Warszawa,
    2. telefonicznie - dzwoniąc pod numer +48 601 796 947,
    3. mailowo - pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celach: marketingu bezpośredniego dotyczącego własnych produktów i usług oraz newslettera (o ilę taką opcję Pani/Pan wybierze).
  4. Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazane do firmy zewnętrznej w przypadku korzystania z opcji newslettera, która w naszym imieniu świadczy usługi newsletterowe i z którą mamy podpisane umowy w tym umowy na powierzenie przetwarzania danych. W chwili obecnej firmą tą jest Studio Komputerowe FAT z siedzibą w 64-100 Leszno, ul. Grunwaldzka 89/7, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. +48 792 111 855.
  5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą bezterminowo do chwili wycofania zgody / wypisania się z newslettera, a w przypadku formularza kontaktowego tylko na czas niezbędny do przetworzenia zgłoszenia/zapytania.
  6. Każda osoba, której dane osobowe są przetwarzane posiada następujące prawa:
    1. wglądu do swoich danych,
    2. zmiany swoich danych, ich sprostowania lub usunięcia,
    3. wycofania zgody na przetwarzanie danych lub jej ograniczenia,
    4. przeniesienia danych do innego administratora danych,
    5. wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania,
    6. wniesienia skargi do organu nadzorczego w przypadku uznania, że przetwarzanie danych osobowych bezpośrednio mnie dotyczących narusza przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r.), Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000)
  7. Podanie Pani/Pana danych osobowych jest dobrowolne.