Opowieść Piwowara

W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się piwa pszeniczne. Jednym z najpopularniejszych z tego gatunku jest produkowany w naszych browarach Weizen.

Piwo pszeniczne (z niem. Weizenbier) jest  rodzajem jasnego lub ciemnego musującego piwa górnej fermentacji, produkowanego ze słodu jęczmiennego i słodu pszenicznego. Jego historia nierozerwalnie powiązana jest z początkami piwowarstwa sprzed ok. 6000 lat. Na Sumeryjskich tabliczkach z tego okresu widnieją postacie przygotowujące piwo z orkiszu (odmiana pszenicy).

piwo-pszeniczne Pierwszorzędowe cechy aromatyczno-zapachowe tworzą związki organiczne z grupy fenoli: 4-winylogwajakol (winylowa pochodna gwajakolu) i eugenol oraz estry owocowe. Wyraźnie wyczuwalne fenole nadają piwom pszenicznym zapach goździków, gałki muszkatołowej, piernika i zielonych oliwek. Wśród estrów owocowych dominuje octan izoamylu o zapachu dojrzałych bananów. Jest on w piwach pszenicznych cztery razy silniejszy niż w piwach typu lager. Zarówno fenole, jak i estry są w piwach pszenicznych wyraźnie wyczuwalne, ale też dobrze zbalansowane. W aromacie możliwy jest również zapach pszenicy przypominający zapach chleba lub świeżego ziarna. Wyczuwalny może być zapach cytrusów i wanilii. W klasycznych piwach pszenicznych posmak drożdży powinien nadawać piwu charakter kwaskowo-cytrusowy. Aromat chmielu jest na poziomie niskim lub nie występuje w ogóle. W smaku natomiast powinien cechować się łagodnością i nie mieć charakteru goryczkowego.

W naszych browarach warzymy piwo Weizen wzorowane na stylu niemieckim. W stylu tym słód pszeniczny stanowi ponad 50% całkowitego zasypu.

Cały proces warzenia rozpoczyna się od przygotowania rozdrobnionego słodu i wsypanie go do przygotowanej wody o temperaturze ok. 500C, przy ciągłym mieszaniu. Od tego momentu rozpoczyna się proces zacierania mający na celu rozłożenie białek do aminokwasów i skrobi do cukrów prostych, które zostaną później wykorzystane przez drożdże podczas fernentacji. Zacieranie weizena prowadzone jest metodą dekokcyjną jednowarową. Po wsypaniu słodu do wody przetrzymujemy zacier w tej temperaturze kilka minut, a następnie podnosimy temperaturę do 62-650C, zgodnie z zasadą 10C na 1 min. Po osiągnięciu zadanej temperatury zacier pozostawiamy go na 20 min, następnie podnosimy temperaturę do 700 C i robimy przerwę 15 min. Po zakończeniu przerwy odbieramy 1/3 zacieru i podgrzewamy ją do 1000C temperaturę tą utrzymujemy przez 10 min, a następnie łączymy z pozostałą częścią zacieru. Należy dodawać zagotowaną część zacieru do chłodniejszej części z taką prędkością by osiągnąć 780C. W tym momencie kończy się proces zacierania i można rozpoczynać filtrację.

Po ściągnięciu brzeczki przedniej na złoże nalewana jest ciepła woda by wypłukać pozostałe w złożu cukry. Gdy zakończy się wysładzanie całą brzeczkę doprowadza się do wrzenia i gotuje 1,5 godziny, podczas gotowania dodajemy chmiel. Po zakończeniu gotowania brzeczka schładzana jest do 140C i dodawane są drożdże górnej fermentacji. Fermentacja prowadzona jest w temperaturze 200C ma burzliwy przebieg i w związku z tym po 3 dniach następuje koniec fermentacji. Młode piwo przenosi się do zbiorników ciśnieniowych gdzie dojrzewa i po 3 tygodniach jest podawane do konsumpcji.

Nasze marki:

browarmia logo

bierhalle logo

Szukasz pracy?
Napisz do nas

Przeczytaj, jak przetwarzamy twoje dane!

 

Firma QLT Restaurant Bar Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, przywiązuje szczególną wagę do poszanowania prywatności oraz ochrony danych osobowych. Każda osoba ma prawo wiedzieć jakie dane pozyskujemy, gdzie je przechowujemy, w jaki sposób z nich korzystamy, w jakim celu, oraz jakie jest ich źródło oraz okres przechowywania.

 

 

 

Na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), Dz.U.UE.L.2016.119.1, ), Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000) uprzejmie informujemy:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest QLT Restaurant Bar Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w 00-175 Warszawa, Al. Jana Pawła II 82 lok. R4
  2. Administrator danych powołał Inspektora Ochrony Danych, z którym kontaktować można się w następujący sposób:
    1. listownie - pod adresem: Al. Jana Pawła II 82, lok. R8, 00-175 Warszawa,
    2. telefonicznie - dzwoniąc pod numer +48 601 796 947,
    3. mailowo - pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celach: marketingu bezpośredniego dotyczącego własnych produktów i usług oraz newslettera (o ilę taką opcję Pani/Pan wybierze).
  4. Pani/Pana dane osobowe mogą być przekazane do firmy zewnętrznej w przypadku korzystania z opcji newslettera, która w naszym imieniu świadczy usługi newsletterowe i z którą mamy podpisane umowy w tym umowy na powierzenie przetwarzania danych. W chwili obecnej firmą tą jest Studio Komputerowe FAT z siedzibą w 64-100 Leszno, ul. Grunwaldzka 89/7, mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. +48 792 111 855.
  5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą bezterminowo do chwili wycofania zgody / wypisania się z newslettera, a w przypadku formularza kontaktowego tylko na czas niezbędny do przetworzenia zgłoszenia/zapytania.
  6. Każda osoba, której dane osobowe są przetwarzane posiada następujące prawa:
    1. wglądu do swoich danych,
    2. zmiany swoich danych, ich sprostowania lub usunięcia,
    3. wycofania zgody na przetwarzanie danych lub jej ograniczenia,
    4. przeniesienia danych do innego administratora danych,
    5. wniesienia sprzeciwu wobec takiego przetwarzania,
    6. wniesienia skargi do organu nadzorczego w przypadku uznania, że przetwarzanie danych osobowych bezpośrednio mnie dotyczących narusza przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r.), Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2018 poz. 1000)
  7. Podanie Pani/Pana danych osobowych jest dobrowolne.